Szatmari Tiberiu, un preşedinte statistician
Timp de o oră am stat alături de domnul Szatmari Tiberiu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Mureş încercând să cunosc cât mai multe din activitatea dumnealui. De foarte mulţi ani conduce această importantă organizaţie sportivă, a văzut multe, a organizat multe competiţii judeţene şi a îndrumat cu pasiune pe cei angrenaţi în acest sport pentru rezolvarea problemelor cu care s-au confruntat. Chiar dacă unii mai şuşotesc pe la colţuri. Când oamenii de fotbal din acest judeţ i-au oferit girul atâţia ani înseamnă şi recunoaştere unor competenţe pe care nu o au foarte mulţi.
Reporter: Domnule Szatmari, câte asociaţii şi cluburi sunt afiliate în acest judeţ?
Reporter: Domnule Szatmari, câte asociaţii şi cluburi sunt afiliate în acest judeţ?
Szatmari Tiberiu: În judeţul Mureş sunt afiliate148 de asociaţii şi cluburi, care participă la diferite competiţii după un calendar întocmit la începutul sezonului competiţional (iulie/august) de colectivul nostru.
Reporter: Puteţi înşira mai detaliat aceste manifestări fotbalistice?
Szatmari Tiberiu: Da, cu plăcere. In primul rând coordonăm Liga a IV-a (a pornit cu 18 formaţii, s-au retras între timp echipele din Târnâveni şi FCM.II Târgu-Mure ) în prezent cu 16 echipe. In tur conduce Gaz-Metan Tg.-Mureş cu 38 de puncte urmată de Mobila Sovata cu 34 de puncte.Liga a V-a, adică Campionatul Judeţean, este organizată pe 3 serii (Nord, Central şi Sud) după sistem geografic, cu 36 echipe (cu câte 12 echipe/serie). Urmează Liga a VI-a, anume Campionatul Sătesc de seniori, cu 14 formaţii. Aici mai menţionez că sunt alcătuite competiţii asemănătoare şi în zona Luduşului şi a Târnavei, unde sunt comisii auxiliare, campionate cu 8-10 echipe. În continuare urmează campionatul judeţean de juniori, sub următoarea organizare:
Campionatul de juniori A (născuţi în anii 1991-1992 şi mai mici) cu o participare de 12 formaţii,
Campionatul de juniori C (născuţi în perioada anilor 1995-1996) cu 14 formaţii,
Campionatul de juniori D (n.1997-1998) cu 13 echipe,
Campionatul de juniori E (n.1998-1999) - faza judeţeană cu 11 formaţii.
Mai sunt faza judeţeană a Trofeului Gheorghe Hagi, care apoi ajunge la faza de zonă-dirijată deja de F.R.F. şi patronată, desigur, de fostul mare fotbalist HAGI!
Mai este campionatul de juniori F (n. 2000-2001) cu dispute pe teren redus, 5 plus 1 jucători pe teren, cu 8 echipe participante.
În fiecare an, în perioada octombrie/noiembrie, se organizează faza pe judeţ a memorialului Gheorghe Olah, în sala de sport a LPS-ului Târgu-Mureş, unde participă şi din judeţul vecin Unirea Alba Iulia. Aici este vorba de copii născuţi în perioada 1999-2000, competiţie la care participă 8-10 echipe.
De reţinut că organizăm şi 2 etape a Cupei României Timişoreana, ediţia 2010/2011.
La preşedintele Szatmari Tiberiu pare că este o ordine perfectă, statisticile sunt bine puse la punct ....
Reporter: Domnule preşedinte, din acele multe registre aflate pe masa dvs. ce puteţi spicui pentru cititorii noştri ?
Szatmari Tiberiu: În Liga a IV-a s-au jucat 120 de partide în judeţ, şi s-au marcat 606 goluri. Spuneam că Gaz-Metan Tg.-Mureş conduce în clasament, urmată de Mobila Sovata. Aici s-au acordat un număr de 442 cartonaşe galbene (ex. Miheşu de Câmpie 40, Izvorul Dumbrava 37, M. Niraj 35, Daneş 15 etc.). La capitolul incidente se remarcă atitudinea lui Virag Laszlo de la ASO. Miercurea Nirajului, care l-a agresat (lovit) pe arbitru Iszlai Istvan junior, la un meci de la Miheşu de Câmpie. Comisia disciplinară a hotârit suspendarea lui Virag pe timp de un an şi i s-a aplicat o amendă de 1.500 RON. Un alt caz este al jucătorului Gheorghiţă Claudiu, de la Sângeorgiu de Pădure, care a bruscat arbitrul unei partide. Prompt a vernit şi sancţiunea: 9 etape de suspendare şi 575 lei RON amendă. In această Ligă s-au acordat, în turul campionatului, un număr de 78 etape de supendare pentru diferite abateri disciplinare.
In campionatul judeţean, unde există trei serii, s-au acordat destule cartonaşe galbene (Nord 154, Central 211 şi Sud 185), totalul se cifrează la 551 astfel de cartonaşe. Raportat la această cifră, situaţia este alarmantă. Trebuie ca asociaţiile să se preocupe în mod serios de jucători, pentru a-i educa în nota fair play-ului (e o medie de 2,8 cartonaşe galbene!).
Ar mai fi de spus câteva lucruri despre terenurile pe care se joacă şi antrenează echipele. În afară de câteva stadioane, nu prea putem spune lucruri îmbucurătoare. Lipsa bazelor sportive, a terenurilor de fotbal sau îngrijirea lor necorespunzătoare, face ca fotbalul din judeţ să nu fie privit cu ochi buni. Mai ales că la Sighişoara dispare stadionul central iar la Târnâveni a fost desfiinţat stadionul "Sticla", baza sportivă Chimica este într-o stare avansată de degradare. Tocmai locul care a dat mari fotbalişti a-i României ca Laci Boloni, Arpad Fazekas, Bozeşan etc. In ceea ce priveşte sediul nostru se vede că, deşi s-a promis în faţa conducerii FRF la începutul anului că se va "rezolva" încă nu s-a luat o hotârire fermă în această privinţă. Lucrăm aşa cum putem, înghesuiţi, pentru 148 asociaţii şi cluburi. Îi servim destul degreu, dar ce să facem... Plătim chirie lunară în cuantum de 1.500 lei RON.
Un fenomen care există şi este în creştere, în special la campionatele săteşti şi judeţene, chiar şi la juniori, înşelarea identităţii reale ale persoanelor prezentate pe teren după foile de arbitraj. În returul campionatului trebuie să luăm nişte decizii ferme pentru eliminarea acestui fenomen.
Colectivul nostru principal se compune din subsemnatul, preşedinte, ajutat de Suto Ioan şi Czikmantori Andras. Comisia de arbitraj o conduce domnul Bordaş Vasile. Preşedintele comisiei tehnice de antrenori este domnul Zikeli Dieter.
Reporter: Când începeţi returul campionatulor?
Szatmari Tiberiu: Reluarea activităţilor va depinde în mare măsură de starea timpului. Cert este că trebuie să comunicăm la FRF câştigătoarea Ligii a IV-a până pe 6 iunie 2010, iar în Cupa României (după 2 etape de judeţ) pînă la 20 iunie 2010.
Reporter: Dacă doriţi să mai completaţi ceva?
Szatmari Tiberiu: Sunt unele primării care nu au achitat datoriile lor faţă de AJF Mureş (datorii ce reprezintă taxele de participare, viza anuală, legitimaţii noi, transferări etc.), cum sunt primăriile Cheţani, Crăieşti, Daneş, Nadeş, Papiu Ilarian, ultima restanţieră din anul 2007!!!
Aflând toate acestea putem afirma că am aflat lucruri bune şi rele. Cum finalul de an se încheie ne-am urat multă energie şi sănătate pentru 2010.
Aflând toate acestea putem afirma că am aflat lucruri bune şi rele. Cum finalul de an se încheie ne-am urat multă energie şi sănătate pentru 2010.
Szabo Andrei